Velikonoce: Češi si za pečení letos připlatí. Na kolik vyjde beránek nebo mazanec?

Velikonoční mazanec

Autor: ČTK

10. dubna 2022 11:22

Ingredience na velikonoční pečení v akčních letácích meziročně zdražily průměrně o 22 procent. Z vybraného zboží nejvíce vzrostla cena pšeničné polohrubé mouky, a to o 57 procent. Čechům se tak letošní svátky oproti minulým rokům prodraží.

Zatímco loni na Velikonoce kilogram mouky lidé ve slevě sehnali za 11,4 koruny, letos za ni v akci zaplatí v průměru 17,9 koruny.

Vejce velikosti M v akčních letácích zdražila o 39 procent na 31,2 koruny za deset kusů. Analýzu provedla Česká distribuční.

Zákazníci letos na Velikonoce zaplatí přibližně o polovinu více za vanilkový cukr, jeden kus v akci seženou průměrně za tři koruny. Cena litru polotučného mléka se meziročně ve slevě nezměnila, dostupné je za 10,9 koruny.

Jedinou z vybraných ingrediencí, která v akci meziročně zlevnila, konkrétně o 15 procent, je prášek do pečiva. Lidé za jeden zaplatí asi 1,7 koruny.

Průměrná sleva devíti vybraných položek byla letos 28 procent, tedy o pět procent méně než loni. Češi tak budou muset sáhnout hlouběji do peněženek.

Náklady na ingredience na velikonoční beránka činí v průměru 60,5 koruny, se slevou ho lidé mohou upéct za 44,8 koruny. Průměrné výdaje na mazanec letos dosahují 91,6 koruny, v akcích mohou lidé ušetřit kolem 26 korun.

Vzhledem ke stále rostoucím cenám se tak vyplatí zužitkovat vše, co vám po Velikonocích zbyde. Nabízí se proto například několik receptů, které jsou rychlé na přípravu a nebudou vás stát moc peněz:

Vejce s křenovým máslem

Na recept potřebujete: 2 vejce natvrdo, křenové máslo, červenou papriku, snítku pažitky

Do másla vmícháme nadrobno nakrájenou papriku a nasekanou pažitku, podle chuti můžeme osolit či opepřit. Důkladně vyšleháme do pěny. Vejce podélně rozpůlíme a pomocí cukrářského sáčku na něho naneseme pěnu. Ozdobit můžeme opět pažitkou.

Salát s tuňákem a vejcem

Na recept potřebujete: Ledový salát, 150 g tuňáka v oleji, 4 vejce natvrdo, malou cibuli, 4 cherry rajčata, 2 ředkvičky. Do salátu patří dresink, na který je třeba med, olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř

Salát omyjte a natrhejte (nekrájet!). Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky, tuňáka, kolečka cibule, rajčátka, ředkvičky na plátky. Opatrně promíchejte s dresinkem.

Vaječná pomazánka s bylinkami

Na recept potřebujete: 4 vejce natvrdo, 200 g sýru typu lučina, jarní cibulku, sůl, pepř, pažitka, lžíci plnotučné hořčice

Vejce najemno nastrouhejte, smíchejte se sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, nasekanou pažitku, lžíci hořčice a promíchejte. podle chuti přidejte sůl a pepř. Podávejte s pečivem.

Témata: Velikonoce