Vánočku dostali v sobotní epizodě za úkol účastníci pekařské televizní soutěže Peče celá země. Blíží se sice Velikonoce, k nimž patří spíše mazanec, přesto si řekneme recept na vánočku.
Suroviny: 40 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, lžička soli, 2 žloutky, 125 g másla, citronová kůra, 40 g rozinek, mouka na vál, vejce na potírání, 40 g mandlí
Mouku nejprve prosejeme a smícháme se solí. Droždí zase rozetřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme moukou. Směs poté dáme na teplé místo, aby vyběhl kvásek. Ten následně přidáme do mísy k mouce společně se solí, mlékem, žloutky, rozehřátým máslem, citronovou kúrou a rozinkami a vypracujeme těsto.
To je následně nutné nechat tři hodiny kynout. Poté jej rozdělíme na devět stejných částí, ze kterých uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř pak vyválíme válečky na copy. Nyní je potřeba opravdu důsledně následovat návod.
Prameny je třeba položit směrem od sebe. Nejprve překřížíme dva prostřední, a to pravý přes levý. Následně to samé opakujeme se dvěma prameny nalevo i napravo. To opakujeme, než vznikne úhledná vánočka. Stále však ještě zbývá pečení.
Plech můžeme vyložit pečícím papírem nebo potřít máslem. Z dalších tří válečků upleteme cop o třech pramenech a následně ještě jeden o dvou pramenech, které položíme na sebe. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a na pár místech ji spíchneme špejlemi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Témata: recepty Vaření

Selena Gomez se ostře strefila do Hailey Bieber. Příspěvek pak rychle smazala!

Ben Stiller se od svých dětí dozvěděl drsnou pravdu!

Elton John čelí možným milionovým ztrátám kvůli byznysu s brýlemi!