Vánočka: Recept na tradiční pečivo, které máme v Česku rádi

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. dubna 2022 10:12

Vánočku dostali v sobotní epizodě za úkol účastníci pekařské televizní soutěže Peče celá země. Blíží se sice Velikonoce, k nimž patří spíše mazanec, přesto si řekneme recept na vánočku.

Suroviny: 40 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, lžička soli, 2 žloutky, 125 g másla, citronová kůra, 40 g rozinek, mouka na vál, vejce na potírání, 40 g mandlí

Mouku nejprve prosejeme a smícháme se solí. Droždí zase rozetřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme moukou. Směs poté dáme na teplé místo, aby vyběhl kvásek. Ten následně přidáme do mísy k mouce společně se solí, mlékem, žloutky, rozehřátým máslem, citronovou kúrou a rozinkami a vypracujeme těsto.

To je následně nutné nechat tři hodiny kynout. Poté jej rozdělíme na devět stejných částí, ze kterých uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř pak vyválíme válečky na copy. Nyní je potřeba opravdu důsledně následovat návod.

Prameny je třeba položit směrem od sebe. Nejprve překřížíme dva prostřední, a to pravý přes levý. Následně to samé opakujeme se dvěma prameny nalevo i napravo. To opakujeme, než vznikne úhledná vánočka. Stále však ještě zbývá pečení.

Plech můžeme vyložit pečícím papírem nebo potřít máslem. Z dalších tří válečků upleteme cop o třech pramenech a následně ještě jeden o dvou pramenech, které položíme na sebe. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a na pár místech ji spíchneme špejlemi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Témata: recepty Vaření