Vánoce už jsou opravdu za rohem, na upečení cukroví zbývají dva týdny a pár dní k tomu. Na štědrovečerní tabuli by neměly chybět perníčky. Jak si je připravit?
Suroviny
(na těsto: 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 gramů medu, 50 g másla, 5 vajec, 10 g jedlé sody, 2 lžíce kakaa, 2 až 3 lžičky perníkového koření; na polevu: 150 g moučkového cukru, bílek, půl lžičky škrobové moučky a pár kapek citronové šťávy)
Návod
Nejprve si z výše uvedených surovin zpracujeme těsto, které je třeba nechat odležet do druhého dne. Poté vyválíme maximálně 3 milimetry silné plátky, z nichž za pomoci formiček vykrajujeme nejrůznější tvary.
Pečeme na 180 °C zhruba deset minut, než se perníčky zbarví dozlatova. Ještě horké je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Následně je ozdobíme bílkovou polevou s pomocí sáčků.
Tu připravíme tak, že vymícháme moučkový cukr s přepasírovaným bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou. Poleva by se neměla roztékat.
Témata: Vánoce recepty Vaření