Základem mnoha druhů vánočního cukroví jsou ořechy. Pokud jich tedy máte dostatek, můžete se směle pustit do pečení. O uplynulém víkendu ostatně již začal advent.
Pokud máte něco kolem půl kilogramu mletých vlašských ořechů, můžete si připravit sladké rohlíčky hned na dva způsoby.
Vanilkové rohlíčky (250 g mletých ořechů, 500 g másla, 600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, na obalení směs vanilkového cukru s moučkovým)
Z másla, mouky, cukru a ořechů nejprve uhněteme těsto, které necháme po dokončení odpočinout v lednici. Rohlíčky děláme s vědomím, že při pečení ještě nabydou na objemu. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení. Po vytažení z trouby cukroví obalíme v cukru.
Pařížské rohlíčky (300 gramů mletých ořechů, 4 vejce, 450 g moučkového cukru, 250 gramů másla, kakao a vanilkový cukr)
Dvě vejce a 250 gramů cukru našleháme do pěny, přidáme ořechy. Vznikne těsto, ze kterého s pomocí cukrářského sáčku vytvoříme rohlíčky. Pečeme v mírně rozehřáté troubě.
Kvůli krému ušleháme dvě vejce se 100 gramy cukru a vanilkovým cukrem, po pěti minutých ještě přidáme kakao. Necháme vychladnout. Zároveň si vymícháme máslo s dalšími 100 gramy cukru, výslednou hmotu spojíme s první částí krému. Ten na závěr nastříkáme na rohlíčky, které ještě vymáčíme v čokoládě.
Témata: recepty Vaření Vánoce