Tyhle triky se vám budou v létě hodit! Jak poznat kvalitní zmrzlinu a nenechat se napálit?

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2018 14:41

Co je na zmrzlině tak zvláštního, že po ní tolik toužíme a tolik jí dokážeme spotřebovat? Každý má nepochybně svoji milovanou příchuť. Od ovocných přes čokoládovou po královnu všech zmrzlin - vanilkovou. Přinášíme vám několik doporučení, jak poznat tu nejlepší, a nenechat se napálit.

Ve většině z nás zmrzlina vzbuzuje různé pocity. Od vzpomínek na dětství přes touhu po čokoládě až po chuť na mlsání. Na to jak vyrobit dokonalou zmrzlina, neexistuje recept.

Základní ingrediencí na krémovou zmrzlinu má být mléčný tuk. Toho má zmrzlina obsahovat 2,5% . Pokud chceme doopravdy vyrobit tu nejlepší, smetanovou, mělo by mít až 8% tuku. Taková zmrzlina by neměla obsahovat žádný rostlinný tuk.

Ovocné zmrzliny mají obsahovat 15% ovoce. Pokud je ve zmrzlině více než 25% ovoce je to sorbet.   

Existuje šest doporučení, kterých by se měl každý správný zmrzlinář držet.

 V první řadě by měla být zmrzlina vizuální přitažlivost chuti, která vás připraví na to, co se chystáte ochutnat

Při tání v ústech by zmrzlina měla začít vonět. Tedy uvolňovat těkavé složky příchuti, kterou má mít.

Měla by mít vyváženou kyselost nebo ostrost. Ty mohou pozitivně ovlivnit ovocnou chuť nebo negativně ovlivnit nekyselou chuť, jako je vanilka nebo čokoláda.

Zmrzlinář by si měl dobře rozmyslet i příchuť. Má být zmrzlina sladká, slaná, pálivá? Proč ne? Fantasii se meze nekladou. Je libo chřestovou, bůčkovou, se zlatem? Není problém!

Důležitá je i textura zmrzliny. Hladká a krémová je například spojená s vanilkovou příchutí.  Zmrzlina může být hrubší nebo může i křupat.

Nejdůležitější, však samozřejmě teplota. Zmrzlina by měla mít konsistenci, kdy by měla jít snadno nabrat, ale na druhou stranu by se neměla roztékat.

To si však můžete dovolit jen při domácí výrobě. Balená zmrzlina musí být skladována v teplotě – 18 stupňů Celsia. Vyhněte se zmrzlinám polámaným nebo zdeformovaným.

Pozor na zmrzliny, které mají na obalu krystaly ledu. Znamená to, že zmrzlina byla vystavena teplu a možná i úplně roztála.

Dávejte si pozor i na zmrzliny točené a nabírané.

Při výrobě točených zmrzlin mohou prodejci nedodržovat správný technologický postup nebo může dojít k poruše stroje a snížení teploty zmrzliny. Taková zmrzlina může být zdraví nebezpečná.

U vaničkového prodeje si především všímejte zmrzlinové lžíce. Na každou příchuť by měl mít prodejce jinou lžíci. Pokud lžíci po každém použití utírá nebo hodí do nádobky s vodou, raději si takovou zmrzlinu nedávejte. Mohlo by to mít pro vás nepříjemné následky.

Témata: zmrzlina