Vánoční cukroví? Na štědrovečerní tabuli patří i vánočka. Recept je tady!

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. listopadu 2021 14:20

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří sladké pečivo, kromě cukroví je to také vánočka. Pokud si ji nechcete kupovat, ale zároveň si tak úplně nevíte rady, jste na správném místě.

Co budete potřebovat: 40 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, lžička soli, 2 žloutky, 125 g másla, citronová kůra, 40 g rozinek, mouka na vál, vejce na potírání, 40 g mandlí

Mouku nejprve prosejete a smícháte se solí. Droždí rozetřete s cukrem, zalijete vlažným mlékem a zaprášíte moukou. Směs dáte na teplé místo, aby vám vyběhl kvásek. S ním operujete nadále, přidáte ho do mísy k mouce společně se solí, mlékem, žloutky, rozehřátým máslem, citronovou kúrou a rozinkami a vypracujete těsto.

To je poté třeba nechat tři hodiny kynout. Po jejich uplynutí jej rozdělíte na devět stejných částí, ze kterých uděláte malé bochánky. Z prvních čtyř pak vyválíte válečky na copy. 

Prameny je třeba položit směrem od sebe. Nejprve překřížíte dva prostřední, a to pravý přes levý. Následně to samé opakujeme se dvěma prameny nalevo i napravo. To opakujete, než vám vznikne úhledná vánočka. 

Plech si vyložíte pečícím papírem nebo potřete máslem. Z dalších tří válečků upletete cop o třech pramenech a následně ještě jeden o dvou pramenech, které položíte na sebe. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a na pár místech ji spíchněte špejlemi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Témata: recepty Vaření Vánoce