Hosté písecké restaurace mohli během oslav svátku svatého Martina ochutnat tradiční svatomartinskou husu od kuchaře, který pracoval ve Francii a v Anglii v podnicích s michelinskou hvězdou.
Thomas Venel žije v České republice 13 let a před tím, než se dostal do Písku, vařil ve známých pražských restauracích. Přestože vyrůstal na francouzské kuchyni, husu připravuje podle českých receptů.
"Husu připravuju několik hodin, pečeme ji přes noc. Kromě běžného postupu do ní ale zároveň přidáváme i pomeranče a jablka, což je možná trošku jiné než v českých receptech," uvedl Venel.
Přílohy k huse nabízí stejné, jak bývá zvykem. Jde o dva druhy zelí, kdy červené je sladší a bílé kyselejší, a také dva druhy knedlíků, bramborové a karlovarské. "Husu mám rád. Ale knedlíky tolik nemusím, já mám raději třeba brambory. Ale husí maso mi chutná," řekl kuchař.
Témata: jídlo Thomas Venel