Svatý Martin sice tentokrát připadl na čtvrtek, ale s husou mnozí přece jen počkají až na víkend. Dá se tedy říci, že dnes máte poslední možnost si ji udělat. Pokud si nevíte rady, přinášíme recept.

Svatomartinská husa (husa, sůl, kmín, jablka)

Husu je nejprve třeba připravit: z břišní dutiny vyjmout droby a přebytečný tuk a následně ji ze všech stran i zevnitř řádně nasolit a okmínovat. Tuto přípravu se doporučuje udělat alespoň večer před tepelným opracováním.

Dutinu poté vyplníme jablky, husu podlijeme vodou a dáme péct do trouby rozehřáté na 120 °C, podle velikosti na čtyři až šest hodin. Jak poznat, že je husa hotová? Maso musí jít lehce oddělit od kosti.

Pokud chcete opravdu křupavou kůrčičku, husu na závěr vyndejte z trouby, kterou nechte rozehřát na 230 °C a pak do ni husu zhruba na čtvrthodinku vraťte.

Přílohu už necháme na vás, nabízejí se knedlíky, lokše, červené i bílé zelí.

Témata:

Vaření, recepty | stars24.cz

Vstoupit do diskuse