Svatomartinské rohlíčky: Ještě je stihnete upéct! Jak na ně?

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. listopadu 2021 11:21

Svatý Martin sice na bílém koni letos nepřijel, ale dodržování tradic spojených s jeho svátkem to rozhodně nebrání. Na co bychom dnes neměli zapomenout?

Se svatým Martinem si v našich končinách spojujeme především některé pokrmy, které zkrátka nemohou chybět na stole. Především jde o svatomartinskou husu, kterou zapíjíme svatomartinským vínem. Dočká se ale i ten, kdo má rád něco sladkého.

Jak si doma připravit svatomartinské rohlíčky?

0,5 kg hladké mouky; moučkový cukr; dva vaječné žloutky i bílky; 0,25 l smetany; 0,25 kg másla; sůl; 175 g mletých vlašských ořechů

Nejprve v míse dáme dohromady mouku s cukrem, přidáme žloutky a smetanu. Za neustálého míchání doplníme máslo a špetku soli.

Těsto vypracujeme na pomoučeném válu do bochánku, zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinku odpočívat. Pak jej rozdělíme na díly, z nichž vypracujeme kuličky, které rozválíme na kruhové placky a nakrájíme na díly.

Na širší konec každého dílu pak dáme lžíci náplně, kterou si připravíme smícháním ořechů s cukrem a vaječnými bílky. Rohlíček zavineme do podkovy. Pečeme 20 minut na plechu pokrytém pečícím papírem na 180 °C.

Témata: recepty Vaření