Svatomartinské rohlíčky: Je nejvyšší čas! Poradíme vám, jak si je připravit

Pečení, ilustrační foto.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. listopadu 2021 9:22

Podle předpovědi to zatím nevypadá, že by svatý Martin měl přijet na bílém koni, pochoutek spojených s jeho svátkem se ale bezpochyby dočkáte. Patří k nim i svatomartinské rohlíčky.

Svatomartinské rohlíčky dělíme na kynuté a nekynuté, přičemž ty druhé jsou o něco méně pracné. Posoudit to ostatně můžete sami, jelikož přinášíme recept, jak si je připravit doma.

Potřebovat budete asi půl kila hladké mouky, moučkový cukr do těsta i náplně, dva vaječné žloutky i bílky, čtvrt litru smetany, čtvrt kila změklého másla, špetku soli a 175 gramů mletých vlašských ořechů.

V míse promícháme mouku s cukrem, postupně přidáme žloutky a dodáme smetanu. Při neustálém promíchávání ještě doplníme máslo a špetku soli. Těsto vypracujeme na pomoučeném válu do bochánku, který zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinku odpočívat.

Čekání si zkrátíme přípravou náplně, smícháme ořechy s cukrem a vaječnými bílky. Těsto pak rozdělíme na díly, z nichž vypracujeme kuličky, které rozválíme na kruhové placky a nakrájíme na díly. Na širší konec pak dáme lžíci náplně a zavineme rohlíček do podkovy.

Trouby si nastavíme na 180 °C, rohlíčky rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme asi dvacet minut dozlatova. Hotové pečivo ještě můžeme poprášit cukrem.

Témata: recepty Vaření