Úroda cuket se letos obzvlášť vydařila, ale už nevíte, co s nimi? Tak dávejte pozor. Přinášíme hned dva recepty, které nezaberou moc času a výsledek stojí za to!
Rizoto (2 porce: lžíce olivového oleje a másla, cibule, česnek, slanina, 125 g rýže, 450 ml zeleninového vývaru, cuketa, čedar, sůl, pepř)
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme změknout. Vzápětí přidáme česnek a slaninu a smažíme, dokud nezačne hnědnout. Nasypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme. Po pěti minutách přidáme 150 mililitrů vývaru, po dalších pěti minutách opakujeme to samé.
Nakonec přilijeme zbývající vývar, přidáme nastrouhanou cuketu a vaříme ještě několik minut, než rýže úplně změkne. Poté sundáme pánev z plamene, přidáme máslo a sýr.
Placky (1,5 kg cukety, 2 až 3 vejce, 150 g hladké mouky, lžička majoránky a oregana, dva stroužky česneku, sůl, pepř, olej)
Nejprve omyjeme a nastrouháme cuketu, přidáme lžičku soli a promísíme. Směs necháme čtvrt hodiny odstát, cuketu následně "vyždímáme" a dáme do čisté nádoby. Přidáme vajíčka, mouku, česnek, majoránku, oregano, pepř, sůl a znovu promísíme.
Následně rozpálíme pánev a placky smažíme dozlatova. Oleje dáme spíš větší množství, aby se propekly rovnoměrně. Hotové je pak ještě můžeme odložit na papírové utěrky, které placky zbaví přebytečného oleje.
Témata: recepty Vaření Zelenina