Recepty z cukety: Dva nápady, které máte během chvíle hotové!

Vaření, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. srpna 2021 20:40 | Aktualizováno: 7. srpna 2021 22:04

Úroda cuket se letos obzvlášť vydařila, ale už nevíte, co s nimi? Tak dávejte pozor. Přinášíme hned dva recepty, které nezaberou moc času a výsledek stojí za to!

Rizoto (2 porce: lžíce olivového oleje a másla, cibule, česnek, slanina, 125 g rýže, 450 ml zeleninového vývaru, cuketa, čedar, sůl, pepř) 

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme změknout. Vzápětí přidáme česnek a slaninu a smažíme, dokud nezačne hnědnout. Nasypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme. Po pěti minutách přidáme 150 mililitrů vývaru, po dalších pěti minutách opakujeme to samé. 

Nakonec přilijeme zbývající vývar, přidáme nastrouhanou cuketu a vaříme ještě několik minut, než rýže úplně změkne. Poté sundáme pánev z plamene, přidáme máslo a sýr. 

Placky (1,5 kg cukety, 2 až 3 vejce, 150 g hladké mouky, lžička majoránky a oregana, dva stroužky česneku, sůl, pepř, olej)

Nejprve omyjeme a nastrouháme cuketu, přidáme lžičku soli a promísíme. Směs necháme čtvrt hodiny odstát, cuketu následně "vyždímáme" a dáme do čisté nádoby. Přidáme vajíčka, mouku, česnek, majoránku, oregano, pepř, sůl a znovu promísíme. 

Následně rozpálíme pánev a placky smažíme dozlatova. Oleje dáme spíš větší množství, aby se propekly rovnoměrně. Hotové je pak ještě můžeme odložit na papírové utěrky, které placky zbaví přebytečného oleje.

Témata: recepty Vaření Zelenina