Ovocná sezóna je tady a často se stane, že si lidé s úrodou nevědí rady. Jak zpracovat třeba jahody? Můžete si upéct koláč. Přinášíme jeden recept.
Na letní jahodový koláč budete potřebovat vyšší plech, pět až šest vajec, stejně lžic vařící vody a krupicového cukru, 8 až 10 lžic polohrubé mouky a asi tři čtvrtě kilogramu jahod.
V míse si nejprve s pomocí mixéru vyšleháme vejce a během šlehání postupně přidáváme vodu, cukr a mouku. Plech si vysypeme strouhankou a piškot pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Pak ho necháme vychladnout a pokapeme šťávou ze sirupu.
Následně očistíme jahody, nakrájíme je na menší kousky a poskládáme na piškot. Poté je zalijeme pudinkovým rosolem ze 400 ml vody, 400 ml jahodového sirupu bez chemických barviv a dvou vanilkových pudinků.
200 ml vody a dvojnásobné množství sirupu nejprve zahřejeme v hrnci, do zbylé studené vody nasypeme pudinkový prášek a za stálého míchání vlijeme do hrnce. Vaříme dvě minuty, poté musíme nechat ztuhnout.