Vánočka: Recept, který by měl zaručeně fungovat!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. prosince 2020 12:48

K vánočním zvykům v Česku patří pochopitelně také pečení a následná konzumace vánočky. Jak si ji připravit doma, pokud si ji nechcete kupovat v pekárně?

Budete potřebovat půl kilogramu polohrubé mouky, kterou prosejete a následně smícháte se solí. Droždí zase rozetřete s cukrem, zalijete vlažným mlékem a zaprášíte moukou. Směs dáte na teplé místo, aby vám vyběhl kvásek. Ten následně přidáte do mísy k mouce společně se solí, mlékem, žloutky, rozehřátým máslem, citronovou kúrou a rozinkami a vypracujete těsto.

To je následně nutné nechat tři hodiny kynout. Poté jej rozdělíte na devět stejných částí, ze kterých uděláte malé bochánky. Z prvních čtyř pak vyválíte válečky na copy. Nyní je potřeba opravdu důsledně následovat návod.

Prameny je třeba položit směrem od sebe. Nejprve překřížíte dva prostřední, a to pravý přes levý. Následně to samé opakujeme se dvěma prameny nalevo i napravo. To opakujete, než vám vznikne úhledná vánočka. Stále vám však ještě zbývá pečení.

Plech můžete vyložit pečícím papírem nebo potřít máslem. Z dalších tří válečků upletete cop o třech pramenech a následně ještě jeden o dvou pramenech, které položíte na sebe. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a na pár místech ji spíchněte špejlemi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Co budete potřebovat: 40 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, lžička soli, 2 žloutky, 125 g másla, citronová kůra, 40 g rozinek, mouka na vál, vejce na potírání, 40 g mandlí

Témata: Vánoce recepty Vaření pečivo