Vánoční cukroví: Za kolik letos mohou Češi napéct?

Vánoce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. prosince 2020 13:15

Češi mohli letos díky slevám největších řetězců nakoupit suroviny na vánoční cukroví s úsporou až 37 procent. Nejvíce mohli ušetřit u potřeb na pečení rumových kuliček. Průměrná sleva ingrediencí na tradiční cukroví činila 24 procent.

Akce na suroviny k pečení jsou běžnou součástí prosincových letáků většiny obchodníků. V porovnání s minulými lety se velkých změn dočkalo například máslo.

Nákup ingrediencí na linecké cukroví bez slevy činí podle České distribuční 219 korun. Letos se dal pořídit za 138 korun, tedy o 37 procent levněji. V případě přísad na vanilkové rohlíčky bylo možné ušetřit zhruba 30 procent.

Největší průměrná sleva byla podle analýzy zaznamenána u kategorie čokolády, kde mohli lidé uspořit až 40 procent. V případě ořechů nebo kakaa průměrná sleva činila 30 procent. Nejmenší průměrnou slevu šest procent Česká distribuční eviduje u hotového těsta a hotového cukroví. Důvodem může podle ředitele České distribuční Petra Sikory být to, že se tyto produkty běžně přes rok v sortimentu prodejen neobjevují, netýká se jich tak sezonní zlevňování.

Levněji než dříve, mohli Češi letos sehnat máslo. Zatímco před předloňskými a loňskými Vánocemi stálo po slevě v průměru okolo 40 korun, letos se dalo pořídit v průměru okolo 35 korun. Některé prodejny ho podle České distribuční v akci nabízely i za 21,90 korun.

Témata: Vánoce Potraviny