Vánoce bez cukroví si lze asi jen těžko představit, můžete ale mlsat i zdravě. Vyzkoušejte takzvané "raw cukroví", tedy nepečené. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů.
Příprava raw pokrmů spočívá v použití tepelně neupravených surovin. Cukroví je plné ořechů, semínek a sušeného ovoce, které organismu dodají řadu vitaminů, enzymů a živin.
Vyznavači vánoční klasiky se přitom nemusí vzdát ani tradičních rohlíčků, vosích hnízd, perníčků a plněných ořechů. A vánoční stůl obohatí o nové barevné variance, vůně a tvary. Receptů je nepřeberné množství a příprava není podle odborníků složitá, řadu z nich najdete na serveru loveofraw.cz.
Další recepty si připravil autor knih o raw stravě Martin Třešňák, který pro zájemce pořádá kurzy s názvem Vařit či nevařit? Podívejte se sami, jak jednoduše lze nepečené cukroví připravit.
Perníčky:
* 1 hrnek sušených datlí bez pecek
* 1 hrnek kokosové mouky
* 1,5 čajové lžičky perníkového koření
Sušené datle propláchneme a umeleme na kaši, přidáme kokosovou mouku a perníkové koření, těsto dobře propracujeme. Z těsta uválíme asi půl centimetru silnou placku a vykrajujeme různé tvary, které sušíme v sušičce dvanáct hodin. Hotové perníčky můžeme nechat jen tak nebo je ozdobíme.
Ořechové rohlíčky:
* 150 - 250 gramů vlašských ořechů
* 100 gramů zlatého lněného semínka (nenamočeného)
* 2 - 4 polévkové lžíce agáve, medu či jiného sladidla
* 100 gramů strouhaného kokosu - na obalení rohlíčků
V mixéru rozmixujeme oříšky se zlatým lněným semínkem, co nejvíce na jemno. Vzniklou směs vložíme na vál nebo do mísy a přidáme med a vytvarujeme těsto. Z těsta následně vytvoříme rohlíčky. Dále v mixéru rozmixujeme strouhaný kokos a v něm pak ještě rohlíčky obalíme.
Témata: Vánoce
Jiří Langmajer čekal v Himalájích na zázrak! Myslel, že už nezvládne jít dál
Martin Dejdar řekl, co je zrůdné! Jde o politiku