Vánoční cukroví: Na kolik vás letos vyjde pečení? Je levnější si ho objednat?

Vánoční cukroví

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. prosince 2019 11:28

Tradice, kterou dodnes dodržuje převážná část českých domácností. Pečení cukroví je s Vánoci neodmyslitelně spjato stejně, jako kapr se salátem nebo dárky pod stromečkem. V posledních letech ale byla tato populární činnost zejména menších dětí stále dražší. Server stars24.cz zjišťoval, kolik za něj Češi zaplatí letos.

Ceny surovin potřebných pro vánoční hodování před koncem roku zdražují. Velké řetězce se pak snaží zákazníky nalákat na slevy, během nichž mohou výhodně koupit například cukr, máslo, olej nebo mouku.

Cukr je jednou z mála potravin, která je rok od roku levnější. V roce 2017 se průměrná cena kilogramu pohybovala kolem 19 korun, loni zhruba kolem 15 korun. Letos za cukr zákazníci zaplatí v některých obchodech kolem 13 korun.

Překvapivě levnější je také máslo. Za klasickou čtvrtku másla předloni nakupující platili téměř 43 korun, loni se kostka másla pohybovala kolem 47 korun. Letos ji lze sehnat i za cenu kolem 30 korun.

Dražší jsou naopak vejce. Předloni je šlo v obchodech pořídit v průměru za 3,15 koruny jedno, v roce 2016 to bylo za méně než tři koruny. Loni za 10 vajec kupující zaplatil zhruba 35 korun. Letos se cena vyšplhala téměř ke 40 korunám.

Výrazného zdražení se dočkala kvalitnější mouka. Zatímco loni se cena jednoho kilogramu pohybovala kolem 16 korun, letos je to o téměř deset korun více.

Ačkoliv tedy klesla cena másla, Češi si připlatí za vejce a mouku. Vezmeme-li v potaz, že na Čechy oblíbenou vánočku je potřeba zhruba 120 gramů másla, zhruba půl kila mouky a dva žloutky, tak za polovinu kostky másla Češi zaplatí v průměru 15 korun, za dvě vejce poté dalších 8 korun a za mouku zhruba 13 korun.

Ve výsledku se ale cena oproti loňskému roku příliš nezmění a většina domácností zdražení některých surovin pocítí jen zlehka. Vše samozřejmě záleží na tom, kolik cukroví ve výsledku napeče. 

I přesto vyjde stále levněji se nespoléhat na obchody a napéct si doma. Například v obchodech se vánočka pohybuje kolem 50 korun, tedy dráže, než na kolik vyjde její domácí pečení. Kilogram klasického cukroví pak na objednávku vyjde na zhruba 500 až 1000 korun, i v tomto případě vyjde levněji si jej doma napéct.

Témata: Vánoce