Češi nedají dopustit na oblíbené vánoční tradice, na stole proto nemůže chybět vánoční cukroví. Které druhy máme nejraději? A jak zvládnout jejich přípravu, aby se nic nepokazilo?
Podle loňského průzkumu peče před Vánocemi cukroví skoro 60 procent Čechů, přičemž dvě třetiny z nich si připravují těsto doma, nejčastěji ve volném čase v pracovním týdnu. Nejoblíbenějšími druhy jsou linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, následují vosí hnízda, perníčky nebo pracny. Máme pro vás pár cenných rad pro jejich přípravu.
Třeba pro přípravu lineckého cukroví se při dnešních možnostech doporučuje využití mixéru, protože těsto je náchylné na teplotu. Před pečením by pak mělo alespoň přes noc odpočívat v lednici.
Populární jsou i vanilkové rohlíčky, které není záhodno šidit. Kromě pravých ořechů použijte rovněž pravé máslo, nikoliv rostlinné tuky. Vanilkový cukr pak rozhodně nenahrazujte tím vanilínovým.
U pracen zase platí, že formičky pro přípravu není třeba plnit až po okraj, těsto je naopak třeba přitisknout k okrajům. Případné přeplněné formičky je totiž výrazně těžší vyklopit.
Témata: Vánoce pečivo recepty Vaření