Vánoční cukroví: Největší chyby, kterých se Češi dopouštějí při pečení

Vánoce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. listopadu 2019 15:50 | Aktualizováno: 24. listopadu 2019 22:04

Jsou vánoční tradice, u kterých se Češi nebrání moderním trendům, jde např. o vánoční dekorace či zdobení stromku. Autorka kuchařek Miroslava Kuntzmannová však říká, že vánočního cukroví se to netýká. Téměř šedesát procent Čechů ho peče doma, roste však i obliba kupovaného pečiva.

Mezi nejoblíbenější druhy cukroví nadále patří variace lineckého těsta, vanilkové rohlíčky, pracny a ořechové nebo kokosové pečivo. Často nechybí ani jeden druh nepečeného cukroví, u rodin s dětmi najdeme na vánoční tabuli i perníčky.

Autorka knih o vaření Miroslava Kuntzmannová si myslí, že vše dobré již bylo vymyšleno. „Stalo se mi, že mi někdo chválil zaručeně nový vynikající recept, ale když jsem procházela staré kuchařky, našla jsem ho v knize už z roku 1890,“ říká autorka tří retro kuchařek či knih o barokní kuchyni.

Trendem je i snaha o zdravější životní styl, cukroví se peče z celozrnné mouky, nerafinovaného cukru, používá se i med či sušené ovoce. Na serveru Vitalia.cz kupříkladu najdete recepty na perníčky zcela bez cukru ze špaldové mouky nebo na linecké z chlebové mouky.

„Našich deset druhů stačí, nikdo se ani neptal po jiných druzích,“ konstatuje zástupce ředitelky plzeňské Odborné školy výroby a služeb Miroslav Kříž. V rámci praxe letos upekli tamní studenti 400 kilo cukroví, které prodávají ve škole, nebo na vánočním trhu v prostředí krajského úřadu.

Počet domácností, které si vánoční cukroví raději kupují, každým rokem roste. Lidem vadí, že přípravou pečiva stráví mnoho času, důvodem jsou i rostoucí ceny surovin. Za kilogram cukroví letos zaplatíte mezi 400 až 800 korunami.

Na tradici cukroví si však Češi potrpí, na vánoční tabuli chybí jen zřídka. Podle průzkumu společnosti Albert pečou cukroví doma už jen tři pětiny obyvatel, podle KPMG jej pak raději nakoupí téměř třetina lidí. Před čtyřmi lety to přitom byla jen desetina domácností.

K nejoblíbenějším druhům cukroví patří to linecké. Při dnešních možnostech se doporučuje jeho příprava v mixéru, protože těsto je náchylné na teplotu. Před pečením by pak mělo alespoň přes noc odpočívat v lednici.

Populární jsou i vanilkové rohlíčky, které není záhodno šidit. Kromě pravých ořechů použijte rovněž pravé máslo, nikoliv rostlinné tuky. Vanilkový cukr pak rozhodně nenahrazujte tím vanilínovým.

U pracen zase platí, že formičky pro přípravu není třeba plnit až po okraj, těsto je naopak třeba přitisknout k okrajům. Případné přeplněné formičky je totiž výrazně těžší vyklopit.

Témata: Vánoce sladkosti