Vánoce nejsou jen išelské dortíčky. Vyzkoušejte vánoční dortíčky s mascarpone

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

17. prosince 2023 21:50

Přemýšlíte, co dobrého upéct na Vánoce? Vyzkoušejte chutné dortíčky s krémem mascarpone.

Ingredience:

Těsto:
200 g másla (měkkého)
200 g cukru krystal
4 velká vejce
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli

Krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
80 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
Oříšky, drcené sušené ovoce nebo perníková poleva na ozdobu

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte formičky na dortíčky. Ve velké míse smíchejte máslo a cukr dohladka. Postupně přidávejte vejce a důkladně je vmíchejte. Do směsi přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte do hladka, ale nesmíchejte příliš dlouho.

Naplňte formičky těstem tak, aby byly asi z poloviny plné. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut nebo dokud nejsou dortíčky zlatavé a pružné na dotek. Mezitím připravte krém. Ve velké míse šlehejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. V jiné misce šlehejte smetanu ke šlehání do tuha. Pak postupně vmíchejte šlehanou smetanu do mascarpone.

Po upečení dortíčků nechte je vychladnout. Poté je rozkrojte napůl a na spodní polovinu nanesete krém. Přiklopte druhou polovinou a dortíčky ozdobte podle chuti – můžete použít oříšky, drcené sušené ovoce nebo perníkovou polevu. Nechte dortíčky dobře vychladnout a pak můžete podávat.

Témata: recepty Vaření Vánoce