Vaječný koňak. Jak si připravit lahodný vaječný likér?

Vaječný koňak

Autor: Libor Frýdl

7. prosince 2023 21:45

Vaječný koňak je oblíbeným alkoholickým nápojem, který je známý svou jemnou chutí a sladkým závěrem. Tento nápoj lze snadno připravit doma s použitím několika základních ingrediencí. 

Ingredience:
4 vaječné žloutky
1/2 šálku cukru
1 šálek mléka
1 šálek těžké smetany (30–36% tuku)
1 šálek koňaku (nebo podobného destilátu)

Postup:
V misce rozmíchejte vaječné žloutky a postupně přidávejte cukr. Žloutky a cukr míchejte tak dlouho, dokud směs nezevětší objem a nezíská světlejší barvu.

Pomalu přidávejte mléko a smetanu do směsi žloutků a cukru. Nepřestávejte míchat, abyste zabránili vytvoření hrudek.

Postupně přidávejte koňak do směsi a důkladně promíchejte. Chutnání je subjektivní, takže můžete upravit množství koňaku podle své preference.

Nápoj dejte do chladničky alespoň na 2–3 hodiny, nebo dokud není dobře vychlazený.
Před servírováním můžete nápoj ozdobit špetkou strouhaného muškátového oříšku.

Podávejte vaječný koňak v menších sklenicích nebo likérových pohárech. Můžete přidat led, pokud preferujete chlazenou verzi tohoto nápoje.

Pamatujte, že vaječný koňak obsahuje alkohol, a proto by měl být konzumován s mírou. 

Témata: recepty Vaření nápoje