Svatomartinské rohlíčky: Víno a husu může na stole doplnit i něco sladkého

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí

9. listopadu 2023 15:57

Uvidíme, zdali svatý Martin tentokrát přijede na bílém koni, každopádně tradice spojené s jeho svátkem se budou dodržovat tak jako tak. Kromě vína a husy se nabízí i něco sladkého, konkrétně rohlíčky. Víte, jak na ně? 

Svatomartinské rohlíčky
0,5 kg hladké mouky; moučkový cukr; dva vaječné žloutky i bílky; 0,25 l smetany; 0,25 kg másla; sůl; 175 g mletých vlašských ořechů

Nejprve v míse dáme dohromady mouku s cukrem, přidáme žloutky a smetanu. Za neustálého míchání doplníme máslo a špetku soli.

Těsto vypracujeme na pomoučeném válu do bochánku, zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinku odpočívat. Pak jej rozdělíme na díly, z nichž vypracujeme kuličky, které rozválíme na kruhové placky a nakrájíme na díly.

Na širší konec každého dílu pak dáme lžíci náplně, kterou si připravíme smícháním ořechů s cukrem a vaječnými bílky. Rohlíček zavineme do podkovy. Pečeme 20 minut na plechu pokrytém pečícím papírem na 180 °C.

Témata: recepty Vaření