Svatomartinské rohlíčky nebo husa jsou v Česku klasikou. Víte ale, že si můžete připravit i Svatomartinské koblížky? Poradíme, jak na ně.
Těsto:
500 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
250 ml teplého mléka
60 g cukru
2 žloutky
60 g másla
Špetka soli
1 lžička vanilkového cukru
Kůra z jednoho citronu
Olej na smažení
Cukr na obalení
Postup:
Rozpusťte droždí v teplém mléce a přidejte 1 lžičku cukru. Nechte vzejít a vytvořit pěnu, což trvá asi 5-10 minut. Do velké mísy prosijte mouku a přidejte do ní cukr, vanilkový cukr, kůru z citronu a špetku soli. Dobře promíchejte.
Přidejte žloutky a rozpuštěné máslo do mouky. Poté přilijte směs s droždím a mlékem. Vytvořte hladké těsto. Těsto zakryjte utěrkou nebo plastovou fólií a nechte ho kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud se zdvojnásobí objem.
Po vykynutí těsto znovu prohněťte na pomoučeném povrchu a rozválejte na tloušťku přibližně 1 cm. Pomocí kolečka na těsto nebo skleničky vykrojte koblížky.
Na plech dejte pečicí papír a na něj koblížky. Znovu zakryjte a nechte asi 30 minut kynout. Rozehřejte olej ve velkém hrnci na střední teplotu (asi 170-180°C). Koblížky opatrně vkládejte do horkého oleje a smažte z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu.
Vyndejte smažené koblížky na papírový ubrus nebo talíř s papírovými ubrousky, abyste odstranili nadbytečný olej. Koblížky můžete posypat cukrem, nebo je obalené v cukru a skořici.
Podávejte koblížky teplé a užijte si je k oslavám Svatomartinského dne s čerstvým vínem!
Témata: recepty Vaření