Recept: Žralok na kmínu je netradiční pokrm, kterým překvapíte rodinu i přátele

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

2. srpna 2023 17:06

Ačkoliv žraločí maso nemá v česku nijak bohatou tradici, jedná se o jedno z nejkvalitnějších mas, které můžete na trhu sehnat. Dají se z něj navíc připravit chutné a netradiční pokrmy. Vyzkoušejte například náš recept na žraloka na kmínu. 

Suroviny:

  • 500 g žraločího masa, očištěného a nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvé nasekané petrželové lístky na ozdobu
  • Citronové plátky na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve žraločí maso osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kousky.

  2. V misce smíchejte mletý kmín, nasekaný česnek, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Tuto směs použijete k namarinování žraločího masa.

  3. Každý kousek žraloka obalte v připravené směsi kmínu a koření, aby byly maso dobře ochucené. Nechte maso odležet v chladničce alespoň 30 minut, aby se chuť kmínu a koření dostatečně vstřebala.

  4. Na pánvi zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou červenou cibuli a osmažte ji dozlatova.

  5. Přidejte nakrájené kousky žraloka a opékajte je z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany, podle tloušťky masa.

  6. Přidejte nakrájenou červenou a zelenou papriku. Smažte další 2-3 minuty, dokud paprika nezměkne, ale stále zůstane křupavá.

  7. Hotové žraločí maso podávejte na talířích, ozdobte čerstvými nasekanými petrželovými lístky a plátky citronu.

  8. Podávejte s přílohou podle vlastního výběru, například s vařeným bramborem, rýží nebo zeleninovým salátem.

Témata: recepty Vaření