Recept: Zapečená jablka jsou vynikající podzimní pochoutkou

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

7. října 2023 9:16

Zapečená jablka jsou vynikajícím podzimním dezertem nebo svačinou, zejména pokud máte čerstvá, sladká jablka. 

Suroviny:

4 velká jablka (například Golden Delicious nebo Granny Smith)
2 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého kardamomu (volitelné)
1/4 šálku rozinek nebo strouhaného kokosu (volitelné)
2 lžíce ořechů (například vlašských ořechů nebo mandlí), nasekaných
1 lžíce másla nebo kokosového oleje
Šťáva z 1/2 citronu

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C. Jablka důkladně umyjte a odstraňte jádřince. V míse smíchejte med nebo javorový sirup, skořici, kardamom (pokud používáte), rozinky nebo strouhaný kokos (volitelné) a nasekané ořechy.

Naplňte každé jablko směsí z předchozího kroku a umístěte je do pekáče na pečení. Pokapte jablka citronovou šťávou, což jim dodá svěží chuť a zabrání hnědnutí. Na vrchol každého jablka položte malý kousek másla nebo kokosového oleje.

Přikryjte pekáč a dejte jablka péct do předehřáté trouby po dobu asi 30-35 minut, dokud nejsou jablka měkká a dobře propečená. Podávejte zapečená jablka ještě teplá. Můžete je ozdobit špetkou skořice, případně servírovat s vanilkovým krémem nebo kopečkem zmrzliny.

Témata: recepty Vaření