Recept: Vynikající čočková polévka, která vás v chladném počasí zahřeje

Máte-li chuť, můžete do čočkové polévky přidat například uzené maso.

Autor: Markéta Dosedělová

3. prosince 2023 21:55

Čočková polévka může sloužit jako lahodný a výživný oběd či večeře, zejména ve chvíli, kdy venku mrzne až praští. Jak dokládá náš recept, její příprava ani není nijak složitá. 

Ingredience:
1 hrnek červené čočky (propláchnuté)
1 cibule (nasekaná)
2 mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
2 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
2 stroužky česneku (nasekané)
2 lžíce olivového oleje nebo másla
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mleté papriky
1 bobkový list
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvá petrželka nebo koriandr (na ozdobu)
Citrónová šťáva (volitelně)

Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo. Přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nezezlátne. Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu, dokud nezačne vydávat vůni. Přidejte červenou čočku, kmín a mletou papriku. Míchejte a vařte krátce, asi 2-3 minuty.

Přidejte nakrájené mrkve, brambory a bobkový list. Míchejte a restujte asi 5 minut. Nalijte vodu (přibližně 6 šálků) a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte vařit přibližně 20-25 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou.

Ochutnejte a přidávejte sůl a pepř podle chuti. Můžete přidat i citrónovou šťávu pro osvěžující nádech. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci, nebo ponechte část celých čoček a zeleniny pro různorodost textury.

Podávejte posypané nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Můžete také přidat trochu olivového oleje nebo zakysanou smetanu na dochucení.

Témata: recepty Vaření