Čočková polévka může sloužit jako lahodný a výživný oběd či večeře, zejména ve chvíli, kdy venku mrzne až praští. Jak dokládá náš recept, její příprava ani není nijak složitá.
Ingredience:
1 hrnek červené čočky (propláchnuté)
1 cibule (nasekaná)
2 mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
2 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
2 stroužky česneku (nasekané)
2 lžíce olivového oleje nebo másla
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mleté papriky
1 bobkový list
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvá petrželka nebo koriandr (na ozdobu)
Citrónová šťáva (volitelně)
Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo. Přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nezezlátne. Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu, dokud nezačne vydávat vůni. Přidejte červenou čočku, kmín a mletou papriku. Míchejte a vařte krátce, asi 2-3 minuty.
Přidejte nakrájené mrkve, brambory a bobkový list. Míchejte a restujte asi 5 minut. Nalijte vodu (přibližně 6 šálků) a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte vařit přibližně 20-25 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou.
Ochutnejte a přidávejte sůl a pepř podle chuti. Můžete přidat i citrónovou šťávu pro osvěžující nádech. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci, nebo ponechte část celých čoček a zeleniny pro různorodost textury.
Podávejte posypané nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Můžete také přidat trochu olivového oleje nebo zakysanou smetanu na dochucení.
Témata: recepty Vaření
Hudební svět v šoku! Elton John přišel o zrak!
Zendaya ohromila Gothamy: Pocta věnovaná matce dojala všechny!
Patrik Hartl poprvé popsal okolnosti těžkého konce ve StarDance!