Vanilkové rohlíčky jsou na českých vánočních stolech klasikou. My vám ale přinášíme recept na vylepšenou verzi rohlíčků, a věřte, že se po nich jen zapráší.
Ingredience:
Těsto:
250 g másla (měkkého)
150 g cukru moučka
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
100 g strouhaných ořechů
Náplň:
100 g mletých ořechů
50 g krystalového cukru
1 lžička skořice
Citronová poleva:
200 g cukru moučka
Šťáva z 1 citronu
Kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
Postup:
V misce smíchejte měkké máslo s cukrem dohladka. Přidejte žloutek a vanilkový extrakt, důkladně promíchejte. Postupně přidávejte mouku a strouhané ořechy, těsto hněťte do hladkého tvaru. Dejte těsto alespoň na 30 minut odpočinout v lednici.
Smíchejte mleté ořechy, krystalový cukr a skořici. Tuto směs použijte jako náplň. Těsto rozválejte na váleček a nakrájejte na menší úseky. Každý kousek těsta naplňte směsí ořechů a skořice a srolujte do tvaru rohlíčku.
Rohlíčky uspořádejte na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 12-15 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.
Smíchejte cukr moučka, šťávu z citronu a nastrouhanou kůru z citronu. Polejte hotové rohlíčky citronovou polevou a nechte ztuhnout. Vanilkové rohlíčky s ořechy a citronovou polevou můžete podávat k odpolednímu čaji nebo kávě.
Témata: recepty Vaření Vánoce