Recept: Vanilkové rohlíčky a další populární vánoční cukroví

Ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl

8. prosince 2023 18:21

Vánoce klepou na dveře a nastává čas pečení vánočního cukroví. Pokud s ním nemáte dosud žádné zkušenosti, podívejte se na recepty na ty nejběžnější.

Linecké máslové sušenky

Ingredience:
250 g hladké mouky
125 g másla
75 g cukru moučka
1 žloutek
Kůra z jednoho citronu
1 lžíce rumu

Postup:
Smíchejte mouku s měkkým máslem. Přidejte cukr, žloutek, citronovou kůru a rum.
Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočívat v lednici. Těsto vyválejte na 3 mm tlustý plát a vykrájejte různé tvary. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Medové perníčky

Ingredience:
250 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
125 g másla
125 g medu
100 g krupicového cukru
1 vejce

Postup:
Smíchejte suché ingredience. Na sporáku rozpusťte máslo s medem a přidejte do suchých ingrediencí. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Nechte odpočívat v chladničce. Vyválejte těsto, vykrájejte perníčky a pečte na 180 °C asi 12 minut.

Kokosové kuličky

Ingredience:
200 g polotučného tvarohu
200 g strouhaného kokosu
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Citrónová kůra

Postup:
Smíchejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Postupně přidejte kokos a tvořte těsto. Z těsta tvořte malé kuličky. Kuličky obalte ve strouhaném kokosu.
Nechte vychladit v lednici.

Křehké linecké cukroví

Ingredience:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů
1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Postup:
Smíchejte všechny suroviny a tvořte těsto. Z těsta vytvořte válečky a nechte vychladnout v chladničce. Plátek těsta nakrájejte na kolečka. Pečte na 180 °C asi 10 minut.

Vanilkové rohlíčky s oříšky

Ingredience:
250 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr

Postup:
Vypracujte těsto z výše uvedených surovin. Těsto nechte odpočívat v lednici.
Tvarujte rohlíčky a pečte na 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí obalte v moučkovém cukru.

Témata: Vánoce recepty Vaření