Švestkový koláč je výborný podzimní dezert. Podívejte se, jak jej připravit.
Suroviny:
1 1/2 šálku hladké mouky
1/2 šálku cukru
1/2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička prášku do pečiva
1/2 šálku studeného másla (nakrájeného na kostky)
1 velké vaječné žloutky
2-3 lžíce studené vody
500 g švestek (odnošených, zbavených pecek a nakrájených na půlky)
2 lžíce cukru
1/2 čajové lžičky skořice (volitelné)
Špetka strouhané citronové kůry (volitelné)
2 lžíce strouhaných vlašských ořechů (volitelné)
Krém na potření (smetana nebo zakysaná smetana) - volitelný doplněk
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte nakrájené málo a promíchejte, dokud nedostanete drobivou směs. Do směsi přidejte vaječný žloutek a 2 lžíce studené vody. Pomalu míchejte, dokud se těsto nespojí. Pokud je těsto příliš suché, přidejte další lžíci vody. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho alespoň na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 180°C a plech na pečení vystelte pečicím papírem. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velikost plechu na pečení. Těsto přesuňte na připravený plech.
Švestky rozložte na těstě ve vrstvě.
Posypte je cukrem, skořicí a strouhanou citronovou kůrou (pokud používáte). Pokud máte vlašské ořechy, můžete je posypat přes švestky. Pečte koláč v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud těsto nezezlátne a švestky nezměknou. Koláč nechte vychladnout a podávejte ho samotný nebo s trochou smetany nebo zakysané smetany.
Témata: recepty Vaření
Soukupa nenahradí jen tak někdo: PRAVDA o astronomické sumě pro Dopitu!
Ariana Grande: Spontánní duet s fanouškem vytvořil nečekané spojení!