Recept: Těstoviny s dýní a špenátem jsou vynikajícím podzimním obědem

Vaření, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl

3. října 2023 20:16

Těstoviny s dýní a špenátem jsou vynikajícím podzimním pokrmem, který spojuje lahodnou dýňovou omáčku s čerstvým špenátem a těstovinami.  

Ingredience:
300 g těstovin (ideálně penne nebo farfalle)
2 šálky dýně (hokkaido nebo butternut), oloupané a nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, nasekaná
2 šálky čerstvého špenátu, nasekaného
1/2 šálku smetany (nebo rostlinného krému)
1/2 šálku vývaru (hovězího nebo zeleninového)
1/2 šálku strouhaného parmezánu
Sůl a pepř podle chuti
Piniové oříšky (volitelné) pro ozdobu

Postup:
Nejprve připravte těstoviny podle pokynů na obalu. Těstoviny uvařte al dente (tj. tak, aby byly stále lehce kousavé), a poté je sceďte a nechte stranou. V hlubší pánvi nebo hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova, což by mělo trvat asi 3-4 minuty.

Přidejte nasekaný česnek a nakrájenou dýni. Vařte je společně asi 5 minut, dokud se dýně mírně nezjemní. Přilijte vývar a smetanu. Zamíchejte a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni, dokud se dýně nezměkne a omáček neztuhne. Mělo by to trvat asi 10-15 minut.

Jakmile je omáčka hotová, přidejte nasekaný špenát a vařte, dokud se nezmenší. To by mělo trvat jen pár minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Přidejte uvařené těstoviny do omáčky a zamíchejte, aby byly dobře obalené omáčkou.

Nakonec vmíchejte strouhaný parmezán a nechte jej rozpustit. Omáčku a těstoviny ještě chvilku společně podusíme na mírném ohni, dokud nejsou plně promíchané a rozpuštěné. Před podáváním můžete pokrm posypat opečenými piniovými oříšky, pokud máte.

Těstoviny s dýní a špenátem můžete podávat horké a ozdobit dalším parmezánem, pokud si přejete.

Témata: recepty Vaření