Recept: Sametová dýňová polévka s hříbky a šlehačkou

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

28. září 2023 13:26

Přemýšlíte, co dobrého uvařit k nedělnímu obědu? Tato dýňová polévka je perfektním jídlem, plným teplých a kořeněných chutí. Dopřejte si ji jako předkrm nebo jako hlavní pokrm, doplněný křupavým pečivem. 

Ingredience:

1 malá dýně hokkaido (asi 1 kg)
200 g čerstvých hříbků (ideálně žampiony)
1 středně velká cibule, nasekaná
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky mletého kurkumy
1/2 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1 litr zeleninového vývaru
200 ml smetany na šlehání
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu

Postup:

Dýni omyjte, oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky. Hříbky nebo žampiony očistěte a nakrájejte na plátky.

V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli do doby, než změkne. Přidejte česnek a pokračujte v smažení ještě asi minutu. Přidejte dýni a hříbky a restujte je asi 5 minut, nebo dokud dýně nezačnou měknout.

Přisypejte koření - kmín, kurkumu, koriandr, skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a vařte další minutu, aby se koření uvolnilo. Zalijte vše zeleninovým vývarem a nechte vařit, dokud dýně nezměknou. To by mělo trvat asi 20-25 minut.

Poté použijte mixér nebo tyčový mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence. Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte smetanu na šlehání. Zahřejte, ale nepřiveďte k varu.

Osolte a opepřete podle své chuti. Servírujte polévku ozdobenou čerstvě nasekanou petrželkou a můžete ji podávat s plátky čerstvého pečiva.

Témata: recepty Vaření