Recept: Nevíte, co s jablky? Vyzkoušejte netradiční dezert Tarte Tatin

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

22. října 2023 21:10

Tarte Tatin je lahodný francouzský dezert, který využívá karamelizovaná jablka na těstě. Podívejte se, jak na něj.

Suroviny:

6-8 jablek (preferujte středně velké a sladké odrůdy, jako je Golden Delicious nebo Fuji)
200 g cukru
80 g másla
1 balení listového těsta (na koláčové těsto)
1 vanilkový lusk nebo 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu

Pokyny:

Předehřejte troubu na 200°C. Nejdříve si připravte karamelizovaný spodek Tarte Tatin. Na sporáku si na středním plameni připravte pečící misku nebo pekáč o průměru kolem 23 cm. Do tohoto pekáče dejte cukr a nechte ho rozpustit, aniž byste se pokoušeli míchat. Karamelizuje se během několika minut na zlatohnědou barvu. Při tomto procesu opatrně pracujte, aby nedošlo k přehřátí nebo přepečení cukru.

Jakmile je karamel hotový, odstavte ho z ohně a okamžitě přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí v karamelu. Jablka oloupejte, zbavte jader a rozkrojte na čtvrtky nebo na větší plátky. Poté vložte jablečné kousky do karamelové směsi v pekáči. Uspořádejte je těsně vedle sebe a dbejte na hezký vzhled, protože právě takto se na konci obrátí.

Vraťte pekáč na sporák a povařte jablečnou směs na středním ohni asi 10 minut, dokud nezačnou jablka změknout a nasáknout karamel. Důležité je, aby jablka neztratila svou strukturu a zůstala kousek pevná.

Mezitím si připravte těsto. Listové těsto rozválejte na kruh, který bude o něco větší než průměr pekáče. Přenesete těsto na jablečnou směs v pekáči a okraje pečící misky zaklapněte dovnitř, abyste vytvořili okraje koláče. Pečte Tarte Tatin v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut, nebo dokud těsto nezíská krásnou zlatohnědou barvu a jablka jsou měkká.

Po vytažení z trouby nechte koláč asi 5 minut vychladnout, a poté jej obrat na talíř nebo servírovací podnos. Pokud nějaká jablka zůstanou ve formě, jednoduše je vyndejte z pekáče a položte na místa, kam patří. Tarte Tatin se podává teplá, nejlepší je s kopečkem šlehačky nebo zmrzlinou.

Témata: recepty Vaření