Neodolatelné sněhové pusinky, které se rozplynou na jazyku + recept

křehké sněhové pusinky

Autor: Jan Novák

8. prosince 2023 17:56

Pokud sháníte nejlehčí dezert a zároveň chcete využít zbývající bílky, vyzkoušejte recept na sněhové pusinky. Stačí vložit první do úst a nechat, ať se rozplyne jako jemná sněhová vločka. Po této chvíli vás už nic nezastaví v tomto neodolatelném ujídání. Jak na to?

V každé kuchyni mohou zbylé bílky snadno posloužit jako ceněný základ pro vytvoření oblíbených dezertů ve stylu sněhových dobrot. Tyto lahodné pochoutky se pak stávají hvězdami nedělního odpoledne!

Navíc jsou skvělým doplňkem pro zdobení dortů, dezertů nebo mohou tvořit jeden ze skvostných druhů vánočního cukroví. Jejich využití je mnohostranné a jsou ideální pro přidání elegantního dotyku do různých sladkých kreací. Jedná se o jednoduché, rychlé a lehké cukroví, které můžete snadno připravit doma. Co je skvělé, není potřeba mnoho surovin – postačí bílky, moučkový cukr a trocha citronové šťávy.

Příprava pusinek nebo kokosových kuliček je navíc jednodušší, než by se mohlo zdát.

Sněhové pusinky - Roman Paulus - Kulinářská Akademie Lidlu

Video: Kuchyně Lidlu

Postup přípravy začíná důkladným vyčištěním a odmaštěním všech nástrojů a nádob, které budeme používat. Bílky by měly být při pokojové teplotě; pokud jsou v lednici, necháme je před použitím minimálně 30 minut odpočinout.

Následně vložíme bílky do čisté a odmaštěné misky, případně přidáme pár kapek citronové šťávy a špetku soli. Pro vytvoření tuhého a lesklého sněhu začneme ručním šlehačem šlehat postupně přidávaným cukrem. Celý proces může trvat 15-20 minut, až dosáhneme opravdu pevného sněhu, který nelze vyklopit z misky.

Pokud připravujeme kokosky, vmícháme do sněhu jemně strouhaný kokos. Troubu předehřejeme na 100 °C.

Sáčkem s ozdobnou špičkou nebo trubičkou nastříkáme na plech, který je vyložen silikonovou podložkou nebo pečicím papírem, pusinky tvoříme o průměru 2-3 cm. Mezi jednotlivými pusinkami necháme dostatek prostoru, protože během sušení mohou zvětšit svůj objem.

Plech vložíme do vyhřáté trouby a sušíme při 100 °C po dobu 70 minut. Při použití horkého vzduchu můžeme sušit i několik plechů najednou.

Po správném usušení lze pusinky lehce odloupnout od podkladu. Hotové, vychladlé pusinky nejlépe skladujeme v suchu a chladu, ideálně v papírovém sáčku uzavřeném klipsem.

Suroviny pro 1 dávku:

140 g bílků (asi 5 kusů)
160 g moučkového cukru
125 g kokosu (volitelně)
1 lžíce citronové šťávy (volitelně)
několik zrnek soli (volitelně)

Pro představu, tato dávka vám vystačí zhruba na dva plechy pusinek o průměru 3 centimetry. 

Témata: recepty Vaření sněhové pusinky