Recept na podzimní večer: Dýňová polévka s kořenovou zeleninou

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

4. listopadu 2023 21:58

Podzim je skvělý čas na teplou a sytou polévku. Vyzkoušejte výbornou dýňovou polévku s kořenovou zeleninou.

Suroviny:

500 g dýně (hokkaido nebo butternut), oloupané a nakrájené na kostky
2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostky
2 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
1 cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 l zeleninového vývaru
1/2 l smetany ke šlehání
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

Na velkém hrnci zahřejte olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a osmažte je dozlatova. Přidejte dýni, mrkev a brambory. Promíchejte a osmažte je krátce. Přidejte kmín, koriandr, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.

Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte polévku vařit 20-25 minut nebo dokud není zelenina měkká. Polévku rozmixujte do hladké konzistence pomocí mixéru. Pokud máte ruce na mixování, můžete ji také přenést do stojanového mixéru.

Vraťte polévku na sporák a přilijte smetanu. Ohřejte na středním plameni, ale nepřivede do varu. Ochutnejte a přidejte další sůl a pepř, pokud je to nutné. Podávejte horkou, ozdobenou nasekanou petrželkou a kouskem čerstvého chleba nebo topinkami.

Témata: recepty Vaření