Recept na dýňovou polévku s krutony, kterou si vaše rodina zamiluje

Nádherné dýně

Autor: Libor Frýdl

23. září 2023 9:45

Podzim je sezónou dýní a nápadů na jejich zpracování je přehršle. Mezi Čechy ale hraje prim dýňová polévka. Vyzkoušejte s námi recept, který je doslova jako od babičky.

Ingredience:

1 střední dýně (asi 1,5 kg), oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostky
1 velká cibule, nasekaná
2 stroužky česneku, nasekané
2 brambory, oloupané a nakrájené na kostky (pro konzistenci)
4 šálky zeleninového vývaru (můžete použít i kuřecí nebo hovězí vývar)
1 čajová lžička mletého kmínu
1/2 čajové lžičky mleté skořice
Sůl a pepř podle chuti
2 lžíce olivového oleje
1/2 šálku smetany (volitelné)
Nasekaná petržel na ozdobu (volitelné)

Postup:

Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte je dozlatova, asi 5 minut. Přidejte nakrájenou dýni a brambory. Pokračujte v smažení asi 5 minut, dokud se dýně lehce nezbarví.

Přidejte mletý kmín a skořici, a míchejte asi 1 minutu, aby se koření rozvinulo. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na nízkou a vařte polévku pod pokličkou asi 20-25 minut, dokud se dýně a brambory nezměknou.

Když jsou dýně a brambory měkké, použijte mixér na přípravu hladké směsi. Pokud máte tyčový mixér, můžete směs mixovat přímo v hrnci. Vraťte směs do hrnce, přidejte smetanu (pokud ji používáte) a míchejte, dokud je polévka hladká. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
Ohřejte polévku na středním ohni, dokud není dostatečně horká k podávání.

Podávejte s nasekanou petrželí a případně s plátkem chleba nebo krutony.

Témata: Dýně