Recept na českou vánoční klasiku: Jak na chutné vanilkové rohlíčky?

Vánoční cukroví, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl

13. prosince 2023 20:44

Vanilkové rohlíčky jsou naprostou klasikou. Během Vánoc nechybí snad na žádném stole, ale pokud nevíte, jak na ně, podívejte se na náš recept.

Ingredience:
250 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
Špetka soli
100 g mletých ořechů nebo mandlí (volitelné)
Vanilkový cukr na obalení

Postup:
V míse smíchejte mouku s mletými ořechy nebo mandlemi (pokud je používáte). V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a solí, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Postupně přidávejte směs s moukou a ořechy a vytvořte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu másla.

Z těsta vytvarujte válečky, které následně rozkrojte na menší kousky. Z každého kousku vytvořte malý váleček nebo šišku. 

Předehřejte troubu na 180 °C. Rohlíčky rozložte na plech s pečícím papírem a pečte je asi 10-12 minut nebo dokud nejsou lehce zlatavé. Hned po vyndání z trouby obalte každý rohlíček ve vanilkovém cukru.

Témata: recepty Vaření Vánoce