Recept: Mrkvový dort jako od vaší babičky

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

27. října 2023 18:53

Mrkvový dort je lahodný a zdravý dezert, který obsahuje čerstvé mrkve a koření. Podívejte se na jednoduchý a chutný recept, se kterým ho hravě zvládnete připravit.

Ingredience:

Pro těsto:
2 šálky strouhaných mrkví
1 ½ šálku cukru
1 šálek rostlinného oleje
4 vajíčka
2 lžičky vanilkového extraktu
2 šálky hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
1 šálek nasekaných vlašských ořechů

Pro krémovou polevu:
225 g másla (změklého)
225 g krémového sýra
450 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte a vysypte moukou dvě dortové formy o průměru 20 cm. Ve velké míse smíchejte strouhané mrkve, cukr, olej, vajíčka a vanilkový extrakt. Ve druhé misce smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Postupně přidávejte suché ingredience do směsi s mrkvemi a míchejte, dokud všechno dobře nespojíte. Nakonec přidejte nasekané vlašské ořechy a promíchejte.

Rozdělte těsto mezi připravené dortové formy a pečte ve vyhřáté troubě po dobu přibližně 25-30 minut, nebo dokud těsto nevykvetlo a střed dortu zůstane suchý po zasunutí špejle. Po upečení dorty nechte vychladnout v podobných formách. V míse šlehejte změklé máslo a krémový sýr, dokud budou hladké. Postupně přidávejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Míchejte až do vytvoření krémové polevy.

Umístěte jeden dortový plát na servírovací talíř. Rozetřete vrstvu krémové polevy na vrchu prvního plátu. Poté položte druhý dortový plát na vrch a pokryjte celý dort zbývající krémovou polevou. Můžete dort dále ozdobit strouhanými mrkvemi, vlašskými ořechy nebo dalším oblíbeným dekorem.

Témata: recepty Vaření