Recept: Jak připravit lahodnou svatomartinskou husu s nádivkou?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

5. listopadu 2023 17:37

Svatomartinská husa je lahodný a oblíbený pokrm, který se podává na svátek svatého Martina dnes 11. listopadu. Víte, jak ji připravit?

Suroviny:

1 husa (kolem 3-4 kg)
2 středně velké cibule
2 stroužky česneku
2 středně velké jablka
200 g sušených švestek
200 g slaniny
200 g celeru
200 g mrkve
200 g petržele
Sůl a pepř podle chuti
Rozmarný, tymián a bobkový list pro dochucení
Máslo na potření houby
100 ml bílého vína
100 ml vody
1 lžíce oleje na opékání

Postup:

Začněte tím, že si připravíte husu. Husu omyjte, osušte papírovým utěrkou a potřete ji olejem z obou stran. Posolte a opepřete podle chuti. Nastrouhejte celer, mrkev a petržel. Omyjte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na malé kostky. Česnek nakrájejte na drobné plátky. Nakrájejte také sušené švestky a slaninu.

Na středním ohni rozpalte velký hrníček nebo hlubší pánev a vložte do něj nakrájenou slaninu. Restujte ji dozlatova. Přidejte nastrouhaný celer, mrkev, petržel a jablka a smažte je společně s restovanou slaninou asi 5 minut. Přidejte nastrouhaný česnek a chvíli smažte, dokud nezačne vonět.

Směs z hrníčku nechte vychladnout a poté do ní přidejte nakrájené sušené švestky. Husu naplňte připravenou nádivkou a stehna husy jemně převažte, aby nádivka zůstala uvnitř. Konec husy připevněte špejlí nebo provázkem.

Husu dejte na pekáč a potřete ji máslem. Přidejte cibuli nakrájenou na čtvrtky, bobkový list, tymián a rozmarýn. Pekáč s husou vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut. Potom snižte teplotu na 180 stupňů Celsia a pečte dalších 2 až 2,5 hodiny, pravidelně husu přelévejte vlastní šťávou z pečení.

Ke konci pečení přidejte k husi bílé víno a vodu a nechte pečení dokončit. Husa je hotova, když má zlatavou a křupavou kůži a šťáva vypouštěná z masa je průzračná. Po upečení husu vyjměte z trouby, a dejte jí alespoň 15 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozložila. Poté ji nakrájejte na porce a podávejte se šťouchanými bramborami nebo houbovou omáčkou.

Témata: recepty Vaření