Recept: Jak připravit chutná švestková povidla z trouby

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

13. srpna 2023 14:04

Sametová švestková povidla připravená z trouby jsou lahodným a tradičním pokrmem. Podívejte se, jak na ně.

Ingredience

1 kg zralých švestek
300 g cukru (podle chuti lze přidat více nebo méně)
šťáva z 1 citronu
1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
1 lžíce skořice (volitelné)
1/2 sklenice vody
1/2 sklenice rumu (volitelné)

Nejprve si omyjte švestky, osušte je a rozkrojte je na půl. Odstraňte pecky, ale nemusíte odstranit slupku, pokud nechcete. Ve vhodném hrnci smíchejte cukr, vodu, citronovou šťávu a obsah vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr). Přiveďte směs k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a vytvoří se sirup.

Přidejte švestky do hrnce se sirupem a nechte je vařit přibližně 10 minut. Pokud chcete, můžete přidat skořici a rum pro větší hloubku chuti. Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia. Přeneste švestky spolu se sirupem do pekáčku nebo zapékací mísy, která je vhodná do trouby.

Povidla pečte v troubě asi 2-3 hodiny. Během pečení občas promíchejte, aby se švestky rovnoměrně zkaramelizovaly a zhoustly. Povidla jsou hotová, když zhoustnou na požadovanou konzistenci. Pokud chcete mít povidla více hladká, můžete je po upečení rozmixovat tyčovým mixérem.

Horká povidla přelijte do sterilizovaných sklenic. Zavřete víčka a obráceně je postavte na víčka, aby vytvořily vakuum. Sklenice s povidly nechte vychladnout a uložte je na chladném a tmavém místě. Povidla mohou být skvělým doplňkem na chlebu, do koláčů nebo jako sladká přísada k různým pokrmům.

Témata: recepty Vaření