Recept: Jak na chutné cuketové bramboráky?

Vaření, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl

29. srpna 2023 19:10

Že se vám urodila spousta cuket a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte z nich udělat například lahodné cuketové bramboráky!

Suroviny:

2 středně velké brambory
1 středně velká cuketa
1 cibule
2 stroužky česneku
2 vajíčka
4 lžíce hladké mouky
2 lžičky strouhanky (např. stroužky chleba)
Sůl a pepř dle chuti
Olej na smažení

Postup:

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cuketu také nastrouhejte. Dejte do misky a posolte. Nechte chvilku odležet, poté rukou vyždímejte přebytečnou šťávu. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno a přidejte k bramborám a cuketě.

Přidejte vajíčka, hladkou mouku a strouhanku. Důkladně promíchejte, ať vznikne těsto s dobře spojenými ingrediencemi. Dochutíme solí a pepřem podle vlastní chuti. Mějte na paměti, že brambory i cuketa trochu vodu uvolní, takže dejte pozor, aby těsto nebylo příliš vlhké.

Na pánvi si rozehřejte olej. Lžící odebírejte porce těsta a klapejte je na pánev, abyste vytvořili placky. Smažte z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany. Hotové bramboráky dejte na ubrousek, aby se zbytečně neleskly od oleje.

Podávejte teplé s oblíbeným dipem, jogurtem nebo třeba smetanou. Takto připravené cuketové bramboráky jsou skvělou volbou na lehký oběd nebo večeři. 

Témata: recepty Vaření Zelenina