Recept: Jak bezpečně připravit chutné kimči?

Vaření, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl

18. srpna 2023 21:32

Kimči je tradiční korejské jídlo, které se vyrábí fermentací zeleniny, především zelí. Pamatujte, že při přípravě kimči je důležité dodržovat hygienické postupy a pracovat s čistými nádobami a nástroji, abyste minimalizovali riziko kontaminace během fermentace.

Suroviny:

1 velká hlava čínského zelí
1/4 hrnku soli
3-4 stroužky česneku, jemně nasekaného
1 lžíce čerstvého zázvoru, jemně nasekaného
2 lžíce rybí omáčky
1-2 lžíce korejské papriky (gochugaru) - můžete přidat více nebo méně podle své chuti
1 lžíce cukru
2-3 cibule, nakrájené na tenké proužky
1 mrkev, na tenké nudličky
Další možné přísady: ředkvičky, hrušky, jablka

Postup:

Rozdělte čínské zelí na polovinu podél délky a pak na menší kusy. Každý kus nasolte na vnitřní straně a mezi lístky. Posypte solí mezi jednotlivými lístky zelí. Nechte zelí asi 1-2 hodiny odležet, aby se zbavilo přebytečné vody.

Po uplynutí doby zelí opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili nadbytečnou sůl. Nechte ho poté okapat. Ve velké míse smíchejte nasekaný česnek, zázvor, rybí omáčku, korejskou papriku a cukr. Tato směs bude sloužit jako kořenící pasta pro kimči.
Přidejte nakrájené cibule a mrkev do směsi a dobře promíchejte.

Jemně nanesete směs koření na každý kus zelí. Pečlivě promačkejte kořenící směs mezi jednotlivými lístky zelí, abyste zajistili, že se směs dostane do všech koutů. Kusy zelí s nanesenou směsí uskladněte do velké skleněné nádoby nebo do fermentačního hrnce. Tlačte je tak, aby byly stlačené dole. Zbytek kořenící směsi použijte na posypání vrchního zelí.

Nádobu nechte na pokojové teplotě fermentovat 1-5 dní podle toho, jak silnou a kyselou chuť chcete dosáhnout. Během fermentace se kimči může mírně zvětšit a uvolňovat bublinky.
Po dosažení požadované chuti přesuňte kimči do lednice, kde můžete pokračovat v jeho konzumaci. Kimči bude s postupem času stále chutnější, protože fermentace pokračuje i v chladu.

Kimči můžete podávat jako přílohu nebo přidat do různých pokrmů, jako jsou rýže, nudle nebo sendviče.
 

Témata: recepty Vaření