Celer možná nepatří mezi nejoblíbenější českou zeleninu, přesto z něj dokážete vykouzlit velmi chutnou pomazánku. Postup je sice složitější, výsledek ale stojí za to.
Ingredience:
1 střední celerový kořen, oloupaný a nasekaný na menší kousky
1 střední cibule, nasekaná
2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
2 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička mletého kmínu
1/2 hrnku jemně nasekané petrželové natě
1/4 hrnku majonézy
1 lžička dijonské hořčice (volitelné)
Čerstvý chléb nebo toasty, k podávání
Postup:
V hrnci svařte osolenou vodu. Přidejte nasekaný celer a vařte, dokud není měkký (asi 10-15 minut). Poté sceďte vodu. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova. Přidejte uvařený celer a promíchejte.
Přidejte sušený tymián, mletý kmín, sůl a pepř podle chuti. Vařte asi 5 minut, než se všechny přísady dobře spojí. Přesuňte směs do mixéru nebo použijte tyčový mixér a mixujte do hladké konzistence. Přendejte celerovou směs do mísy a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
K celerové směsi přidejte jemně nasekanou petrželovou nať, majonézu a dijonskou hořčici (pokud používáte). Dobře promíchejte. Ochutnejte a případně přidávejte sůl a pepř podle chuti. Podávejte na čerstvém chlebu nebo toastu.
Témata: recepty Vaření