Recept: Celerová a česneková pomazánka jsou ideální na silvestrovskou oslavu

Jednohubky

Autor: Libor Frýdl

31. prosince 2023 9:40

Plánujete dnes večer oslavu příchodu nového roku a lámete si hlavu, co budete hostům podávat? Vyzkoušejte dvě osvědčené pomazánky, které rozhodně zachutnají každému.

Recept na česnekovou pomazánku:

Ingredience:

1 hlava česneku
200 g tvarohu
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce másla (měkkého)
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvá pažitka nebo petržel na ozdobu
Bageta nebo topinky na podávání

Postup:

Česnek oloupeme a prolisujeme nebo jemně nakrájíme. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a máslo. Přidáme prolisovaný česnek. Dobře promícháme, dokud nedosáhneme hladké konzistence.

Osolíme a opepříme podle chuti. Pomazánku necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat, aby chutě lépe promíchaly. Před podáváním ozdobíme čerstvou pažitkou nebo petrželí. Podáváme s nakrájenou bagetou nebo topinkami.

Recept na celerovou pomazánku:

Ingredience:

1 středně velký celer
200 g smetany ke šlehání
2 lžíce majonézy
1 lžička dijonské hořčice
Šťáva z 1/2 citronu
Sůl a pepř podle chuti
Nasekaná petržel na ozdobu
Chléb nebo grilovaný toast na podávání

Postup:

Celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme celer ve vroucí osolené vodě, dokud není měkký. Poté ho sceďte a nechte vychladnout.

Ve velké míse smícháme smetanu ke šlehání, majonézu, dijonskou hořčici a citronovou šťávu. Přidáme uvařený a vychladlý celer do směsi. Mixujeme nebo šleháme, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Osolíme a opepříme podle chuti.

Pomazánku před podáváním necháme vychladit v lednici alespoň hodinu. Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželí. Podáváme s grilovaným toastem nebo chlebem.

Témata: recepty Vaření