Ačkoliv je u nás svatomartinská husa již téměř klasikou, můžete vyzkoušet na tento svátek připravit i nějakou její alternativu. Přinášíme vám recept na chutnou kachnu s pomerančovým nádechem.
Ingredience:
1 celá kachna (cca 2,5 kg)
Sůl a pepř podle chuti
2 pomeranče
4 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce hladké hořčice
3 stroužky česneku (nasekané)
1 lžíce olivového oleje
1 větší cibule (na podložení kachny při pečení)
2 větve čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžíce sušeného)
Postup:
Kachnu opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Nasekejte pokožku kachny do křížových vzorů, ale nedávejte pozor, abyste nesekli maso. Opatrně natřete kachnu solí a pepřem ze všech stran.
V misce smíchejte med, sójovou omáčku, hořčici, stroužky česneku a šťávu z jednoho pomeranče. Tato směs bude glazurou na kachnu.
Vnitřní část kachny osolte a opepřete. Vložte dovnitř kachny zbývající pomeranč (nakrájený na kroužky), cibuli a větve rozmarýnu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Kachnu položte na pekáč s vysokým okrajem, na dno kterého jste umístili cibuli. Kachnu potřete připravenou glazurou ze všech stran.
Pečte kachnu v předehřáté troubě asi 2-2,5 hodiny. Pravidelně ji během pečení polévejte vlastní šťávou. Když je kachna již dobře upečená, povrch by měl být zlatě hnědý a kůže křupavá.
Vyjměte kachnu z trouby a nechte ji odpočívat před krájením asi 15 minut.
Podávejte s pomerančovou glazurou jako omáčkou a doplňte oblíbenými přílohami, například bramborovým pyré nebo pečenými bramborami.
Témata: recepty Vaření