Pečená bramborová polévka: Netradiční recept, který si zamilujete

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

18. listopadu 2023 21:31

Pečená bramborová polévka nepatří mezi tradiční česká podzimní jídla. Pokud ale máte chuť rozšířit si obzory, určitě doporučujeme ji vyzkoušet.

Ingredience:

1 kg brambor
1 velká cibule, nasekaná
3 stroužky česneku, rozmačkané
2 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
1 lžička tymiánu (suchý nebo čerstvý)
1 lžička mleté sladké papriky
Sůl a pepř podle chuti
1/2 šálku smetany ke krémování (volitelné)
Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobení (volitelné)

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do pekáčku a promíchejte je s nasekanou cibulí, rozmačkaným česnekem a olivovým olejem.

Pečte brambory v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 30-40 minut nebo dokud nejsou měkké a lehce zlatavé. Občas promíchejte.

Přeneste pečené brambory, cibuli a česnek do hrnce. Přidejte zeleninový vývar, tymián, mletou sladkou papriku, sůl a pepř podle chuti. Vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se všechny chutě dobře propojí.

Smetanu přidejte do polévky a vše důkladně rozmixujte na hladkou konzistenci. Můžete použít ruční mixér nebo přenést polévku do stacionárního mixéru. Podle chuti můžete přidat další sůl nebo pepř.

Před podáváním můžete polévku ozdobit čerstvou nasekanou petrželí nebo koriandrem. Teplou polévku podávejte s křupavým chlebem nebo topinkami.

Témata: recepty Vaření