Máte houby a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte náš recept

Počasí

Autor: Libor Frýdl

23. srpna 2023 11:38

Krémová houbová polévka může sloužit jako vynikající teplý předkrm nebo i lehký hlavní chod. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu.

Suroviny:

500 g čerstvých hub (např. žampióny, hříbky)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
4 brambory
800 ml vývaru (zeleninový nebo hovězí)
200 ml smetany ke šlehání
Sůl a pepř dle chuti
Čerstvé bylinky (např. petrželka) na ozdobu

Postup:

Nejprve očistěte a nakrájejte houby na menší kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a dusíme ji dozlatova.

Přidejte nakrájený česnek a houby. Osolte a opečte houby, dokud nezměknou a neuvolní svou šťávu. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud brambory nejsou měkké.

Poté směs nechte trochu vychladnout a pak ji rozmixujte dohladka. Vrátíme polévku zpět do hrnce a přidáme smetanu. Zahřejeme na střední teplotu, ale nepřivádíme k varu.

Ochutíme solí a pepřem podle potřeby. Hotovou polévku podáváme ozdobenou čerstvými bylinkami.

Témata: recepty Vaření Houby