Linecké cukroví s pistáciemi a pomerančem: Recept na netradiční variantu oblíbené vánoční cukrovinky

Vánoční cukroví

Autor: Libor Frýdl

16. prosince 2023 22:30

Linecké cukroví patří mezi to nejklasičtější, co můžete nalézt na štědrovečerním stole. Vyzkoušejte netradiční moderní variantu.

Ingredience:
250 g másla (měkkého)
200 g moučkového cukru
2 žloutky
1 celé vejce
400 g hladké mouky
100 g mletých pistácií
Kůra z 1 pomeranče (nastrouhaná)
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli
Cukrová poleva:150 g cukru moučka
1 bílek
Šťáva z 1/2 citronu
Celé pistácie na ozdobu

Postup:
Ve velké míse smíchejte měkké máslo s moučkovým cukrem dohladka. Přidejte žloutky a celé vejce, dále přidejte vanilkový extrakt, nastrouhanou kůru z pomeranče a důkladně promíchejte.
Do směsi postupně přidávejte mouku, mleté pistácie a sůl. Vytvořte hladké těsto.

Těsto dejte do potravinářské fólie a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvarujte malé kuličky a rozložte je na plech s dostatečným odstupem. Těsto se rozpíná během pečení

Pečte v předehřáté troubě asi 12–15 minut nebo dokud nezačnou linecké piškoty lehce hnědnout. Nenechte je příliš zhnědnout, aby zůstaly vláčné. Mezitím připravte cukrovou polevu. Vejce bílek vyšlehejte do pěny, postupně přidávejte cukr moučka a šťávu z citronu.

Polevou ozdobte vychladlé piškoty. Na každý piškot položte celou pistácii pro dokonalou prezentaci. Nechte polevu ztuhnout a cukroví skladujte v uzavřené dóze nebo plechovce.

Témata: recepty Vaření Vánoce