Na podzim se kazí počasí a z toho důvodu lidé hledají náplň volných dnů. Zkrátit si je mohou například přípravou kysaného zelí, které je následně možné servírovat k mnoha pokrmům. Poradíme vám, jak na to.
Kysané zelí
(kilogram bílého hlávkového zelí, 20 gramů soli, lžíce kmínu, špetka hořčičného semínka)
Nejprve odstraníme vrchní listy zelí, které vzápětí přepůlíme a odstraníme košťál. Následně krájíme najemno či strouháme na kruhadle. K zelí do velké mísy přidáme sůl, kmín a hořčičné semínko.
Po dobu zhruba pěti minut poté zelí mačkáme a mícháme. Důležité je, aby ztratilo jasnost, respektive se stalo průhlednějším, a pustilo tekutinu. V další fázi ho necháme třicet minut odstát, aby pustilo šťávu.
Připravíme si čistou sklenici, kterou plníme po hrstech. Každou vrstvu je nutné umačkat kvůli puštění šťávy. Takhle pokračuje do chvíle, než naplníme sklenici ze tří čtvrtin. Na vrch položíme čistý zelný list.
Důležité je mít nachystané závaží, například kámen, kterým zelí ve sklenici zatížíme takovým způsobem, aby bylo ponořené. Následuje proces kvašení, který může podle teploty v místnosti trvat jeden až tři týdny.
Témata: recepty Vaření Zelenina
Soukupa nenahradí jen tak někdo: PRAVDA o astronomické sumě pro Dopitu!
Ariana Grande: Spontánní duet s fanouškem vytvořil nečekané spojení!