Důchody: Valorizace se sníží, prohlásil Jurečka. Jak konkrétně se to penzí dotkne?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

25. února 2023 10:36

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od června kvůli inflaci znovu zvýší. Starobní penze by mohla vzrůst v průměru o 750 korun. Všichni penzisté a penzistky by podle plánu vlády měli dostat 400 korun a k tomu by se jim měla zvednout procentní část penze o 2,3 procenta. Co přesně to pro seniory znamená?

Omezení mimořádné valorizace by mělo být jednorázové a týkat by se mělo jen chystaného červnového navýšení důchodů. Vyšší a střední penze mají růst méně ve prospěch lidí s nižšími důchody. Vyplývá to z návrhu důchodové novely a podkladů k ní, které na svém webu zveřejnila vláda. Na zvednutí důchodů se podle zprávy k zákonu vyčlenilo 15 miliard korun a průměrná starobní penze by se měla od června zvednout o 760 korun místo 1770 korun, o které by se zvýšila podle nynějších pravidel.

"Podle navržené změny se procentní výměry důchodů zvýší pouze tak, aby celkové výdaje na dávky důchodového pojištění vzrostly vlivem valorizace důchodů v mimořádném termínu od června 2023 o částku 15 miliard korun," uvedlo v podkladech ministerstvo práce. Poukazuje na to, že podle nynějšího nastavení by se letos výdaje zvedly o 34,4 miliardy korun a letošní propad důchodového systému by činil 90 miliard korun. Podle resortu je "ústavně přípustné", když se pravidla kvůli zmírnění rozpočtových dopadů a zachování udržitelnosti systému upraví podle ekonomických podmínek Česka.

Důchod se skládá ze solidární pevné části 4040 korun a zásluhové procentní výměry podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělků a počtu vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se zvedá zásluhový procentní díl. Roste pět měsíců poté, co růst cen překročil za sledované období pět procent. Zvedá se přírůstek indexu spotřebitelských cen. 

Podle návrhu by se v červnu měl procentní díl důchodu zvednout o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun. U průměrného starobního důchodu je to navýšení o 760 korun, uvedlo ministerstvo v podkladech. Propočítalo, že lidé s penzí 8000 korun si tak celkově přilepší o 6,2 procenta, s důchodem 14.000 korun o 4,5 procenta, s penzí 18.000 korun o čtyři procenta a s penzí 22.000 korun o 3,7 procenta. Lidé s penzí 8000 korun podle návrhu dostanou proti nynějšímu nastavení o 36 korun víc, ostatní méně.

"Navrhovaná úprava zároveň zachovává plnou míru solidarity vůči nejzranitelnější skupině osob s nejnižšími důchody a směřuje k určitému jednorázovému omezení nároků u osob se středními a vyššími důchody," uvedlo ministerstvo. Podle něj se ale zachovává pravidlo, že vyšší penze rostou o vyšší částku než nižší penze, i když se jejich růst dočasně omezuje "ve prospěch osob s nižšími důchody".

Témata: důchody