Zvýšení platů od září 2022: Koho se týká?

CZK

Autor: ČTK

31. srpna 2022 17:54

Všem zaměstnancům veřejných služeb a státu, kteří letos v lednu nedostali přidáno, se od září zvednou platové tarify neboli základ výdělku o deset procent. Nařízení o navýšení schválila dnes vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Do konce roku bude podle podkladů k nařízení potřeba z rozpočtu státu, samospráv a zdravotních pojišťoven 5,17 miliardy korun navíc. Podle Fialy to schodek rozpočtu nezvýší, ministerstva mají peníze najít ve své pokladně. Na růstu výdělků se dohodli lídři vládních stran s odbory. Ty požadovaly přidání kvůli vysoké inflaci, hrozily protesty.

"Vláda dnes schválila zvýšení tarifní složky platu státních zaměstnanců. Státní správa bude na pracovním trhu konkurenceschopná, aniž by to znamenalo vyšší nároky na státní finance," uvedl Fiala. Řekl, že peníze na zářijové přidání musí ministerstva najít ve svých rozpočtech, schodek státního rozpočtu se nezvýší.

Pro letošek se plat ve veřejných a státních službách zmrazil úředníkům, pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím. Ostatním profesím výdělek rostl. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se od ledna platový základ zvedl o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent.Veřejný sektor letos v prvním čtvrtletí podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával 712.100 lidí. Průměrný plat činil 40.352 korun. Polovina pracovníků pobírala víc než 37.633 korun. V soukromém sektoru průměrná mzda dosahovala 41.386 korun a polovina lidí měla přes 33.647 korun.

Platy ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek. Kabinet od září počítá s desetiprocentním zvýšením v první tabulce s nejnižšími částkami a také ve státní službě. Ve veřejných službách se tarify letos pohybují podle délky praxe a odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce od 11.030 korun do 49.920 korun a ve státní službě od 14.660 do 62.000 korun. Od září budou částky ve veřejných službách činit od 12.140 do 54.920 korun a u státních zaměstnanců od 16.130 do 68.200 korun. Kolik lidí si polepší, podklady k nařízení neobsahují.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden řekl, že by to mělo být asi 365.000 zaměstnanců. Stát by měl z rozpočtu na navýšení platů do konce roku vydat i s odvody 3,08 miliardy korun. Z toho 1,97 miliardy je na úpravu tarifů ve veřejných službách a 1,1 miliardy pro státní zaměstnance. Samosprávy má přidání stát 1,8 miliardy a ze zdravotního pojištění to má pak být ještě 0,29 miliardy. Odbory kritizují, že řada tarifů je pod minimální mzdou. Ta pro letošek činí 16.200 korun. Pod touto částkou je 40 z celkem 192 tarifů první tabulky pro veřejnou sféru. Ve státní službě je to pět ze 144 tarifů. Po zářijovém navýšení pod nejnižším výdělkem zůstane v tabulce veřejné sféry 25 platových základů a ve státní službě jeden. O změnách nastavení i odměňování začne podle Jurečky jednat pracovní skupina.

Témata: zaměstnání Mzdy