Důchody: Kolik Čechů si na ně nespoří?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

10. května 2022 17:53

Maximálně 2000 korun zvládne odkládat každý měsíc stranou 47 procent Čechů. Více než třetina lidí má aktuální úspory v částce do 50.000 korun, přičemž ke zhodnocování úspor využívá polovina dotázaných spořicí účet. Na 12 procent lidí na penzi nespoří vůbec.

Vyplývá to z únorového průzkumu společnosti Portu mezi 1050 respondenty. Dalších 30 procent respondentů odkládá měsíčně mezi 2000 až 5000 Kč, asi čtvrtina Čechů pak dokáže odložit více než 5000 korun měsíčně. Polovina respondentů využívá pro zhodnocování úspor spořicí účet.

Na 40 procent dotázaných zhodnocuje své úspory prostřednictvím penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, častěji přitom generace 45letých a starších. Necelá třetina Čechů žádné spořicí nebo investiční produkty nevyužívá a případné úspory má na běžném účtu či v hotovosti. V této skupině jsou zastoupeni hlavně lidé se základním vzděláním a výučním listem.

Na devět procent respondentů má investováno do akcií, osm procent sází na kryptoměny a sedm procent zhodnocuje finance prostřednictvím nemovitostí. Dalších pět procent má investice do zlata a 4,5 procenta do státních nebo firemních dluhopisů.

S výjimkou případné hodnoty nemovitosti, kterou užívají, má téměř polovina Čechů naspořeno maximálně 100.000 korun. V nižších úsporách převažují mladší věkové skupiny a ženy. Další zhruba čtvrtina má finanční rezervu 100.000 až 500.000 korun. Nad hranici půl milionu korun se situace obrací a vyšší úspory začínají být doménou mužů a také občanů s vyšším vzděláním. Úspory dalších sedm procent dotázaných se pohybují mezi půl milionem, ale nepřesahují jeden milion. Více než milion korun má naspořeno nebo investováno sedm procent respondentů.

Na 12 procent dotázaných uvedlo, že na penzi nespoří vůbec. "Uvádí se, že finanční polštář pro vykrytí neočekávaných výdajů by měl být zhruba tři až šest měsíčních platů. To znamená v případě průměrného platu 39.000 korun úspory 120.000 až 230.000 korun. Jak data ukazují, mají Češi ještě rezervy," uvedl šéf on-line investiční platformy Portu Radim Krejčí.

Témata: důchody